18. huhtikuuta 2015

Kun ruoka ei maistu..


Banjo on nyt muutaman viikon kranttuillut ruuasta. Herra syö siis ihan nappulaa, Applawsia. Kun minä tai Valtteri astellaan kohti ruokakuppia ja täytämme sitä, on Banjo täpinöissä hommassa mukana, mutta kun tulee lupa syödä.. Ukkeli jää nököttämään paikalleen ja muutaman kehotuksen jälkeen suuntaa kupille. Pyörähtää siinä ja lähtee esim. leikkimään. "Parhaina" hetkinä ottaa kupista matkaansa yhden nappulan ja mutustaa sen matolla, mutta siihen se syöminen jää. Toki jos ruuan kuppiin jättää, saattaa se vaikka puolen tunnin päästä jo maistua. Aktivointileluista ruoka kelpaa paremmin sekä kongista niin turvotettu ja sitten jäädytetty kuin ihan kuivakin nappula maittaa, onhan se samalla kivaa touhuamista. Myös palkkaukseen minulta nappula kelpaa, mutta Valtterin kädestä ei niinkään ja jos Banjo suostuu sitä siitä suuhun asti ottamaan, sylkäisee se sen ulos.

Minua tämä alkaa ahdistamaan.. Mietin koko ajan, että mitä nyt oon tehnyt väärin ja miksi se ei syö? Juoksuinen narttu naapurissa saanut nuoren miehen pään sekaisin eikä ruoka maistu? Onko se sairas vai mikä sitä vaivaa? Sairas Banjo ei kuitenkaan voi olla, sillä muuten on oma pirteä itseänsä, touhuaa innoissaan niin kotona kun lenkeillä, varsinkin kun saa juosta irti pelloilla. Puruluut kyllä maittaa ja niistä järsitään innolla, joten hampaistakaan ei mielestäni voi kiikastaa. Onko tämä sitten vain jotain teinikoiran vaiheilua?


Vinkkiä on saatu ihanilta ystäviltä ja kasvattajalta, kiitos siitä. Nyt sitten testataan sellaista, että Banjo saa kaiken ruokansa meidän taskuista lenkeillä ja treenatessa sekä välillä kongista tarjoiltuna. Katsotaan miten tässä käy ja toivotaan, että nappula alkaa maistumaan. Raakaahan tuo on saanut silloin tällöin ihan vaihtelun vuoksi ja onhan luut, kalkkunankaulat sun muut hyvää tekemistä purukalustolle. Jotenkin vaan tuntuu, että jos nyt alkaa enemmän lihoja antamaan, ei Banjo suostu enää ollenkaan nappulaa syömään. Enkä nyt sano, että täydessä raakaruokinnassa jotain vikaa olisi, ei todellakaan! Jotenkin se vaan tuntuu itsestä hankalalta ja vieraalta plus reissaamme paljon mm. Pohjanmaalla, joten nappula on meille siten helpompi vaihtoehto.

Vinkit ovat kuitenkin enemmän kuin tervetulleita, joten jos ongelma on tuttu ja sinulla on siihen mainio ratkaisu, älä pihtaa tietoasi vaan jaa se minulle ja samalla muillekin, jotka kenties tällaisen ongelman kanssa painivat! :)

16 kommenttia:

  1. Muistan Bingleyn kanssa tuskailleeni ihan samasta asiasta. Päädyin jossain vaiheessa syöttämään jopa kädestä, että söisi edes jotain :D (vaikken usko että koira nälkään kuolee, jos ruokaa on saatavilla). Mitään järkeviä vinkkejä ei ole antaa; aika tasoittaa onneksi hormonimyrskyn. Tosin aikuisiälläkin Bingley reagoi ihaniin tuoksuihin huonolla ruokahalulla, mutta onneksi se on vain lyhytaikaista ja normaalisti ruoka maistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Helpottavaa kuulla, että muillakin on samaa ollut! Täälläkin pari kertaa ruokittiin kädestä muutamat ruuat, kun Banjo ei ollut syönyt kunnolla pariin päivään ja kun se on niin laiha jo muutenkin, niin luulin että nääntyy nälkään :D Kyllä nämä koirat vaan ovat niin erilaisia, vaikka samaa rotua ovatkin! Jerin kanssa ei ikinä ole ruuan suhteen ollut ongelmaa, ainakaan sen syömisen kanssa! :D

      Poista
  2. Ruokavammailukoira Teemo oli ihan äärettömän huono syömäinen, ja siihen diagnosoitiin syyksi väärä happoisuus mahassa.
    Annoin koiralle ensin närästyslääkkeen puolikkaan (antepsin) ennen ruokailua, ja kun ruoka yllärillä alkoikin maistua, mentiin jatkotutkimuksiin. Sieltä mukaan erityisruokaa mahavammailuun ja happamuuden säätöön lääkkeet. Sen jälkeen maha parani ja ruokakin alkoi taas maittaa!
    Että siis jos muu ei tepsi niin tuo antepsin voisi olla ihan kokeilemisen arvoinen aines.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Inka onkin Teemon ruokavammailuista maininnut. Pitääkin laittaa tämä korvan taa, jos ei helpotusta hommaan ala tulla! Kohta puolin ollaan tuon peitsenkin takia menossa ell, joten siellä voisin vaikka samalla tästäkin mainita :)

      Poista
  3. Tuo voi ihan hyvin olla jotain uroksen peeloilua. Ei ole kunnolla nälkä, kun on nartut mielessä, mutta sitten herkut ja vaivanpalkat maistuu. Oman villisnartun aikamoisen syömishelvetin läpikäyneenä ja sitä itse myös pahentaneena osaan antaa jo saamiesi vinkkien lisäksi vain sellaisen neuvon, että jos stressaat ruokintaa, anna koiralle kippo ja poistu tilasta tai anna jonkun muun ruokkia se. Lisäksi miettisin pientä ruokamäärän (väliaikaista?) pienentämistä eli nälän tekemistä. Ruoan ylitarjonta pienentää ruokahalua useimmilla koirilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Pitääpä kokeilla pienentää ruokamääriä ja pikkuhiljaa vaikka siirtyä tästä taskuruokinnasta tuohon kippoon ja paikalta poistumiseen, jos auttaisi. Tiedän kuitenkin stressaavani tätä ruokadilemmaa, joten tuo on kokeilemisen arvoinen idea!

      Poista
  4. Mun pentu yritti nirsoilla. Se syö 50/50 mallin mukaan, mutta alkoi jättää nappulat kuppiin. Siirryttiin väliaikaisesti pelkkään nappula ruokintaan kuppu alas kahdesti (alkuun kolmesti) päivässä kippo alas ja 2min kellosta aikaa. Jos ei syönyt. Kippo pois ja illalla sama kippo tarjolle. Kaikki herkut luut namit hetkeksi pannaan. Yllättävän nonta päivää koira nirppaili, mutta ei terve koira nälkään kuole. Omaa sinnikkyyttä vaan peliin! Kyllä se alkaa syömään, kun vaihtoehdot jätetään pois. :) Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan! :) Herkkujen käytön lopettaminen (tai tässä tapauksessa oikeastaan nappulan antaminen taskusta) tuntuu vain niin hankalalta, kun Banjon koulutus herkun kanssa on helpointa esim. ohituksia harjoitellessa.. Kiitos kuitenkin vinkistä ja laitan tämänkin korvan taa, jos ei ala tulla tolkkua tähän hommaan! :)

      Poista
  5. Olen ite taistellut koiran kanssa tuosta, nykyisellä ei sitä ongelmaa ole:) Harmiksemme tämä edellinen koira ei muutamaan vuoteen ennen poismenoaan syönyt kunnolla muutakun herkkuja:(

    Joskus söi, usein vain jos nappulat olivat makkaran _sisällä_

    www.radianceheartpaw.blogspot.fi, käykääs tsekkaan ja liittymässä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä koirat osaa olla ronkeleita.. :/ Ja käynpäs tsekkaamassa blogisi! :)

      Poista
  6. Huh en oo ainut joka asian kanssa tuskailee :) meillä siis tuo nuorempi on aikasemmin syönny melkein käden mukanaan, syö omat nappulat ahmien ja menee viellä toisen koiran taakse jonottaa et saa syödä kupin tyhjäks. Mutta nyt ei käy kun haistamas ja lähtee huoneeseen mököttää. Pakko oli testata et onko se sairas niin laitoin jauhelihaa sekaan jonka avulla kuppi tyhjeni eli siis vaan nirsoilee. Puruluut ja namit kelpaa myös. Tiedä sit johtuuko lämpimistä ilmoista tai juoksusita nartuista -.-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis ihan ku meillä!! Banjolle on ennen kelvannu ruoka ku ruoka ilman mitään nurinoita, mutta nyt on ihan toinen ääni kellossa! Onneks nyt on saatu kaikilta ihanilta vinkkejä, joten eiköhän tämä ongelma selätetä vielä ;)

      Poista
  7. Meillä kun Käpy syö pääasiassa lihaa niin nappulat kupista on sille kuin einespizza! Eli sen verran harvinaista herkkua, että maistuvuus on taattu. Käpy ei ole toisaalta juuri koskaan syönyt raksuja kupista, mutta meillä siis en usko että raakailu vähentää raksujen maistuvuutta. Raksut on meillä treenipalkkana ja vaelluksilla/reissuilla ruokana. Jos haluat raakaan siirtyä niin multa saat valmiit ohjeet, Käpy ja Banjo taitaa olla aika samankokoiset. Käpy syö siis lihaa ja lisiä, luita vaan hampaidenpuhdistusmielessä ja osin kalsiumin lähteenä. Ei voi tietää onko ruuan ansiota, mut ell kehui just viime viikolla et poju on tosi lihaksikas ja hyvässä kunnossa. Raakailu ei oo yhtään vaikeaa kunhan kerran laskee koiran tarpeet ja selvittää sopivat lihat ja mistä niitä saa. Teillä on siinä ihan lähellä se murren murkina josta ainakin saa kätevästi lihaa ja pienelle koiralle voi hyvin ostaa markettien alelihoja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihana Silja! Katsotaan nyt, kuinka tässä käy ja aletaanko ruoka vaihtamaan kokonaan raakaan, mutta hyvä tietää, että sulta saa siinä tapauksessa apua ja tukea :)

      Poista
  8. Tuttua on. Nyt 1,5v uros ja sillä on kausia jolloin se ei syö kunnolla. Esim. tammikuussa oli 3viikon jakso kun ruoka ei maittanut. Nyt on ilmeisesti uusi jakso, viikon verran syönyt huonosti. Itse yhdistän tämän hormoneihin ja mahdollisesti lähellä oleviin juoksuisiin narttuihin tai muihin ihaniin tuoksuihin. Herkkuja syö kyllä ja treenatessa syö kädestä, joten ei ole vatsaongelmaa. Ei vaan taida ruoka kiinnostaa kun hormonit hyrrää. Jos se nirsoilee niin useimmiten se siis syö vasta illalla ja vain yhden aterian päivässä normaalin kahden sijaan. Teen välillä niin, että heittelen nappuloita lattioille ja laitan lihaa kongiin, jotta saan se syömään jotain. Jollain uroksilla se on ilmeisesti vaan tämmöstä, yritetään kestää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se taitaa olla, että kestettävä vain on :) Kiitos sulle vertaistuesta!

      Poista